Lukk

Byggrynslunsj m/bringebær 150g

Ingredienser

Næringsinnhold pr. 100gram

  • energi466 kJ (111 kcal)
  • fett4,1 g
  • -hvorav mettede fettsyrer 2,5 g
  • karbohydrat14 g
  • -hvorav sukkerarter 8,6 g
  • kostfiber1,7 g
  • protein3,5 g
  • salt0,3 g

Byggrynslunsj med bringebær

Arne Brimi og Fjordland fortsetter det vellykkede samarbeidet og lager flere smaksopplevelser basert på den lokale spesialiteten bygg fra Skjåk.

Verken Arne Brimi eller Fjordland gir seg før resultatet er helt perfekt. Målet var at lunsjen skulle bli velbalansert både i smak og innhold. Det ble derfor mange runder med prøving og smaking. ”Det er veldig viktig å ha akkurat nok fløte i blandingen til å få frem den gode smaken sammen med byggrynet, så da måtte vi jo gå noen runder før vi var helt fornøyde” sier Arne Brimi.

Fjordlands ernæringsfysiolog, Torill Emblem Nysted, ville at lunsjen skulle være så sunn som mulig. Etter mange runder kom de frem til akkurat perfekt mengde fløte. Nok fløte til at smaken slapp gjennom gourmetkokkens kvalitetskontroll, og lite nok til at ernæringsfysiologen kan anbefale lunsjen som et sunt, lite måltid.

Kokken fra Lom er glad i den gode smaken av norske bær, og hva er vel mer norsk enn blåbær og bringebær. I tillegg passer disse bærene perfekt som tilbehør til byggrynslunsjen. Lunsjen kommer derfor i to varianter, en med bringebær- og en med blåbærsyltetøy som tilbehør.

Visste du at:

  • Byggrynslunsj med bringebær eller blåbær er en naturlig kilde til protein og fiber.
  • Protein er viktig for å bygge og vedlikeholde muskler
  • Protein er viktig for benbygningen 

Hvorfor bygg fra Skjåk?

Bygg er selve urkornet, og har vært dyrket i Skandinavia helt tilbake til steinalderen. Ja, bygg er trolig verdens eldste kulturplante. Ofossen Mølle, som maler byggen vet å ta vare på denne fantastiske og tradisjonsrike råvaren. Denne mølla er nemlig ikke en hvilken som helst mølle, her har det vært sammenhengende møllevirksomhet siden 1865. Og fremdeles males byggen etter de opprinnelige og tradisjonelle produksjonsmetodene.
Landskap fra Ottadalen

Det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk veldig glade for. Det at det regner så lite gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust med bre- og fjellvann og det er dette vannet som brukes til å vanne åkrene.

Dette hevdes å gi bygget en ekstra søt og god smak. I tillegg er utmalingsgraden for kornet 80-90%, noe som er betydelig høyere enn den vanlige utmalingsgraden på ca 50%. Bygg fra Skjåk er særlig rik på fiber, men er også en naturlig kilde til protein.

Bygg er selve urkornet

Sterk av byggrynsgrøt?

I gamle dager var bygg kjent for å gi kraft og styrke og ble brukt både i festmat og hverdagskost. Kanskje var det byggen som ga vikingene den enorme styrken?

En ting er i alle fall sikkert, byggrynsgrøten vår er en fin kilde til protein som er viktig både for å bygge og vedlikeholde god muskulatur (event muskelmasse).

I tillegg er den en naturlig kilde til fiber.

hjemmesidene til Ofossen mølle kan du lese mer om Skjåkgrynet.

Lag en enkel og deilig dessert

Med Fjordland Byggrynslunsj kan enkelt lage en god hverdagsdessert

Ta en Fjordland Byggrynslunsj med over i et lite glass.  Rør inn litt eplejuice og små terninger av skrelt eple. Dryss litt kanel og kakao over og server med syltetøyet som følger med pakken.

Kokkens lille tips; har du cappuccino dryss kan du bruke dette til strø.