Lukk

Byggrynslunsj m/bringebær 150g

Ingredienser

BYGGRYNSGRØT (83 %): melk, 11 % byggryn, kremfløte, sukker*, emulgator (melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisator (pektin, karragenan), aroma, salt. BRINGEBÆRSYLTETØY (17 %): 60 % bringebær, hyllebær, sukker*, vann, stabilisator (pektin, johannesbrødkjernemel), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma. Pisket med nitrogengass. * Totalt 4,8 % tilsatt sukker.

Næringsinnhold pr. 100gram

  • energi466 kJ (111 kcal)
  • protein3,5 g
  • karbohydrat14 g
  • -hvorav: sukkerarter 8,6 g
  • fett4,1 g
  • -hvorav: mettede fettsyrer 2,5 g
  • kostfiber1,7 g
  • natrium0,10 g
  • salt0,3 g

Byggrynslunsj med bringebær

Arne Brimi og Fjordland fortsetter det vellykkede samarbeidet og lager flere smaksopplevelser basert på den lokale spesialiteten bygg fra Skjåk.

Verken Arne Brimi eller Fjordland gir seg før resultatet er helt perfekt. Målet var at lunsjen skulle bli både sunn, mettende og ikke minst smake godt. Det ble derfor mange runder med prøving og smaking. ”Det er veldig viktig å ha akkurat nok fløte i blandingen til å få frem den gode smaken sammen med byggrynet, så da måtte vi jo gå noen runder før vi var helt fornøyde” sier Arne Brimi.

Fjordlands ernæringsfysiolog, Torill Emblem Nysted, ville at lunsjen skulle være så sunn som mulig. Etter mange runder kom de frem til akkurat perfekt mengde fløte. Nok fløte til at smaken slapp gjennom gourmetkokkens kvalitetskontroll, og lite nok til at ernæringsfysiologen kan anbefale lunsjen som et sunt lite måltid. Protein- og fiberinnholdet sørger for at lunsjen både er sunn og mettende.

Kokken fra Lom er glad i den gode smaken av norske bær, og hva er vel mer norsk enn blåbær og bringebær. I tillegg passer disse bærene perfekt som tilbehør til byggrynslunsjen. Lunsjen kommer derfor i to varianter, en med bringebær- og en med blåbærsyltetøy som tilbehør. Med mye bær og mindre sukker i syltetøyet ble ernæringsfysiologen også fornøyd. 

Urkornet fra Skjåk

Byggen vi bruker males hos Ofossen mølle som ligger i Skjåk. Visste du at det regner like lite i Skjåk som i en ørken?
Landskap fra Ottadalen

Det helt spesielle klimaet gjør at byggen fra Skjåk blir både ekstra næringsrik og får en helt vidunderlig og sødmefylt smak.

Bygg er selve urkornet, og har vært dyrket i Skandinavia helt tilbake til steinalderen. Ja bygg er trolig verdens eldste kulturplante. Ofossen Mølle, som maler byggen vet å ta vare på denne fantastiske og tradisjonsrike råvaren. Denne mølla er nemlig ikke en hvilken som helst mølle, her har det faktisk vært sammenhengende møllevirksomhet siden 1865. Og fremdeles males byggen etter de opprinnelige og tradisjonelle produksjonsmetodene.

Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk veldig glade for. Det at det regner så lite gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust med bre- og fjellvann og det er dette vannet som brukes til å vanne åkrene.

Bygg er selve urkornet

Det er det spesielle klimaet i Skjåk sammen med den gode tradisjonsrike mølla som gjør at Skjåkgrynet får den ekstra gode og søte smaken og blir spesielt rik på næringsstoffer.

I gamle dager var bygg kjent for å gi kraft og styrke og ble brukt både i festmat og hverdagskost. Kanskje var det byggen som ga vikingene den enorme styrken?

Om du blir sterk av å spise byggrynsgrøten vår skal vi ikke påstå, men at byggrynsgrøten både er næringsrik og så sødmefull at sukker ikke er nødvendig er det i alle fall ingen tvil om.

hjemmesidene til Ofossen mølle kan du lese mer om Skjåkgrynet.

Lag en enkel og deilig dessert

Med Fjordland Byggrynslunsj kan enkelt lage en god hverdagsdessert

Ta en Fjordland Byggrynslunsj med over i et lite glass.  Rør inn litt eplejuice og små terninger av skrelt eple. Dryss litt kanel og kakao over og server med syltetøyet som følger med pakken.

Kokkens lille tips; har du cappuccino dryss kan du bruke dette til strø.