Grøten som bygde Norge, er tilbake på bordet for fullt

Vi gir deg tipsene til hvordan du gjør byggrøten ekstra spennende!

Grøten som bygde Norge, er tilbake på bordet for fullt.

Byggrøt har mettet mange mager opp gjennom norsk historie, gjerne opptil flere ganger om dagen. Nå har den fått et oppsving, godt hjulpet av økt fokus på norske råvarer, opprinnelse og håndverk.

Bygg er et robust kornslag som tåler klimaendringer bedre enn mange andre kornsorter. Bygg vokser også raskt og har lavt avlingstap, noe som bidrar til lavere klimautslipp per enhet. Fjordland benytter norske råvarer der det lar seg gjøre. Dette gjelder også i rettene med byggryn, og da er det byggryn fra Skjåk som gjelder. 
 

byggrot_artikkel_fjordlandno.png

Sødmefylt byggryn fra Skjåk

Det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk veldig glade for. Det at det regner så lite gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust av bre- og fjellvann som brukes til å vanne åkrene. Dette hevdes å gi bygget en ekstra søt og god smak. I tillegg er utmalingsgraden for kornet 80-90 %, noe som er betydelig høyere enn den vanlige utmalingsgraden på ca. 50 %. Bygg fra Skjåk er rik på fiber, i tillegg til at det er en naturlig proteinkilde.
 

En god porsjon med kostfiber og protein

Fjordland byggrynsgrøt er en fin måte å spise en porsjon fullkorn på. For mange er det også overraskende hvor mye protein denne velsmakende grøten har å by på. 100 gram byggrøt  gir anstendige 90 kcal, 4,4 gram protein og er et måltid som metter godt. Byggrøt er også velegnet å bruke til bakst, hjemmelagde energibarer eller raske desserter.

 

Tre tips til hvordan du gjør byggrøten ekstra spennende

I prinsippet skal det ikke være noe matlaging involvert når du velger ferdig byggrøt. Derimot finnes det interessante måter å toppe grøten på. Ikke minst hvis duhar lyst til å bruke byggrøt til flere av dagens måltider, slik de gjerne gjorde før.

Topp med syrlig lemon curd

Byggrynsgrøt med lemon curd.jpg

1 ss lemon curd (raspet sitronskall, helst fra økologisk sitron)
1 ss ristede gresskarkjerner (ristes på varm, tørr panne til de "popper")

Høstgrøt alla risotto

Høstgrøt med sopp.jpg

Her blander du inn 2 ss revet parmesan i den varme grøten. Smørstek 3 ss sopp og ha i 1/2 rødløk og 1 fedd hvitløk. Stek videre til løken er såvidt gjennomstekt. Ha gjerne på litt timian hvis du har og ekstra parmesan hvis du vil heve smaken ytterligere.

Byggrøt med eplemos

Byggrynsgrøt med eplemos.jpg

Tips når du mangler kokeplate eller mikro: Denne smaker også godt uten å varme opp grøten. Topp med eplemos og hakkede mandler. Du kan gjerne riste mandlene litt i en panne, men det går like fint uten.