Gode tips og råd fra Arne Brimi

«Det er egentlig veldig lett å spise sunt og godt», sier Arne Brimi.

Gode tips og råd fra Arne Brimi

«Det ligger i gryna, og helst i bygg gryna fra Skjåk, sier Arne Brimi.»

arne_brimi_sjalottlok
Arne Brimi tilbringer timevis på Fjordland-kjøkkenet sammen med kokkene deres når de sammen utvikler nye retter og smaker. 

Fjordland Byggrøt er en næringsrik grøt, bygget på tradisjoner og lokal kunnskap. Kornet blir dyrket i Skjåk øverst i Gudbrandsdalen der Arne Brimi er født og oppvokst.

– Kornet blir dyrket øverst i Gudbrandsdalen, der vi har Jotunheimen som nærmeste nabo, forklarer Brimi. Bygget får sin karakteristikk av dyrkingsforholdet i Skjåk, med lite nedbør og naturlig vanning fra breer og fjell. Det gjør kornet ekstra næringsrikt og tilfører en helt spesiell smak. Det har noe med jordsmonnet å gjøre, den får en litt «karamellaktig» smak som korn fra andre steder ikke har. Smaken skinner igjennom enten du smaker byggrynene på en fin restaurant, en kafé, lager mat fra bunnen av hjemme eller kjøper byggrynsgrøten fra Fjordland.

arne_brimi_bygg

– Jeg tror det etter hvert vil bli helt avgjørende for folk å vite hvor maten kommer fra, ulik mat dyrket i ulikt jordsmonn har ulike smaker, forklarer Brimi. Han fortsetter – det bidrar til smaksopplevelsen som du skal få enten du spiser byggryn hos en fin restaurant, en enkel kafé, lager den selv eller kjøper den ferdiglaget fra Fjordland.

Øivind Winther Fosvold nikker anerkjennende.

– For oss er det viktig å tilby kundene våre kortreist mat med råvarer av høy kvalitet. Byggrynsgrøten til Brimi har kvaliteten, smaken, de gode råvarene og et unikt næringsinnhold som følge av jordsmonnet kornet blir dyrket i. Byggrynene er en naturlig kilde til fiber og høyt innhold av protein, og det er blant annet med på å vedlikeholde normale kolesterolverdier. Det er veldig positivt når en stor aktør som Fjordland er opptatt av norsk matkultur og lokale råvarer. Bygg, og spesielt bygg fra Skjåk, er en helt unik råvare som jeg selv bruker nesten daglig i en eller annen form, sier Brimi.

Se Brimi i prat med Øivind Winther Fosvold om hvordan de i fellesskap smaker seg frem til akkurat den bestemte smaken, når de utvikler nye retter.

Ingenting overlates til tilfeldigheter når det kokkeleres på Fjordland-kjøkkenet. Mange råvarer og ulike sammensetninger testes ut, før de blir enige om hvordan det skal smake. 

Brimi_pa_kjokkenet


Nye retter fra Fjordland og Arne Brimi

ArneBrimi_L3_produkter

Arne Brimis Langtidskokt salt kjøtt
Arne Brimis Fyldig betasuppe