Fjordland er like næringsrik som hjemmelaget mat

Analyseresultater viser at det ikke er store forskjeller i næringsinnholdet mellom middagsrettene til Fjordland og tilsvarende hjemmelagde retter.

Du trenger derfor ikke tvile på at du får i deg nok næringsstoffer når du spiser middag fra Fjordland, men vitamin C bør du passe på å få i deg fra andre matvarer.

I løpet av 2007/2008 gjennomførte vi 740 analyser på fire av våre mest populære middagsretter;

  • Kokt Laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter
  • Svinestek med surkål og poteter
  • Kjøttkaker med ertestuing og poteter
  • Biff Stroganoff med ris 

Analysene ble gjennomført ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) som er en uavhengig forskningsinstitusjon. Vi samarbeidet også med Mattilsynet for at alt skulle gå riktig for seg.

Så lurer du kanskje på hvordan vi vet hvilke næringsstoffer som inngår i hjemmelaget mat og hvor mye av hvert enkelt næringsstoff disse inneholder? Jo, for å finne ut av det, brukte vi et dataverktøy som heter Mat på Data. Her kunne vi velge varer som tilsvarer de vi har i våre produkter og regne ut næringsinnholdet. Deretter sammenliknet vi disse verdiene med våre egne analyseresultater.

Sammenlikningene viser at våre retter inneholder litt mindre fett enn tilsvarende hjemmelagde retter, mens innholdet av protein og karbohydrater er ganske likt. Sånn er det også for vitaminene, med unntak av vitamin C som er noe lavere i Fjordlandrettene. Innholdet av mineraler er generelt litt lavere i Fjordlandrettene enn i tilsvarende beregnede retter, med unntak av natrium og fosfor som er litt høyere i Fjordlandrettene.

Forskjellene vi ser er imidlertid så små at det for de fleste næringsstoffene ikke har noen stor ernæringsmessig betydning. Men vitamin C bør du passe på å få i deg fra andre kilder da kokt mat ikke er noen god kilde til dette vitaminet. Dette gjelder også mat som du koker hjemme, og er derfor ikke noe spesielt for Fjordlandmiddagen.

«Deres konklusjon var den samme som vår, at maten fra Fjordland er like næringsrik som man kan forvente fra tilsvarende hjemmelaget mat.»

For å verifisere resultatene fra denne undersøkelsen gikk forskningsinstitusjonen Nofima gjennom hele prosjektet og laget en rapport. Deres konklusjon var den samme som vår, at maten fra Fjordland er like næringsrik som man kan forvente fra tilsvarende hjemmelaget mat. Les mer her: http://www.nofima.no/artikkel/det-er-naering-i-ferdigmat

Har du lyst til å lese mer om hvordan vi har gjennomført analysene, har vi laget en presentasjon av forsøkene på slideshare