Fjordlands melkefrie produkter

Fjordland ønsker å ta hensyn til allergikere og jobber derfor stadig med å utvikle allergivennlige produkter. Her har vi samlet alle våre produkter som ikke inneholder melk.

Illustrasjon melkefrie produkter

Produkter uten melk

Her er en oversikt over alle våre produkter som ikke inneholder melk. Det betyr at man fint kan spise disse produktene hvis man har melkeallergi. Det er viktig å ikke ta feil av melkeallergi og laktoseintoleranse. Har man allergi må man holde seg unna alt av produkter med melk i, men det trenger man ikke ved laktoseintoleranse.

Hva er melkeallergi?

Hvis man har melkeallergi må man holde seg alle produkter med melk i. Ved melkeallergi er man allergisk mot melkeprotein, og man kan få allergiske reaksjoner som blant annet elveblest, utslett, kløe og allergisk sjokk (anafylaksi), selv ved små mengder. Melkeallergi er mest utbredt blant barn (ca. 3-5 %), men de fleste vokser det av seg innen skolealder.

Melkeprotein kan deklareres på flere måter

Hvis man har melkeallergi er det viktig å lese ingredienslisten nøye, ettersom mange produkter kan inneholde melkeprotein. Melk kan deklareres på ulike måter, som kasein, kaseinat, myse, créme fraiche, fløte, fløteis, kjernemelkpulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, yoghurt og yoghurtpulver.

Som matprodusent er man pliktig i å merke allergener ved å utheve dem i ingredienslisten.

Hva er laktoseintoleranse?

Ved laktoseintoleranse klarer man ikke å fordøye melkesukkeret (laktosen). Laktoseintoleranse er derfor ikke en allergi, men man kan oppleve plager som oppblåsthet og magesmerter. Ved laktoseintoleranse er det ikke farlig å få i seg melkeprodukter, men det kan være ubehagelig. For mange går det for eksempel fint å drikke et glass melk sammen med måltidet.

Produkter som inneholder melk som en mindre ingrediens gir sjelden symptomer ved laktoseintoleranse.

Det er viktig å ikke kutte ut melk uten grunn

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til næringsstoffene kalsium og jod. Hvis man kutter ut melk og meieriprodukter er det derfor viktig å vite hvordan man skal dekke behovet for disse næringsstoffene på andre måter. Hvis man mistenker melkeallergi eller laktoseintoleranse er det viktig å rådføre seg med lege.

Les også: Produkter uten glutenholdige ingredienser

Produktfiltrering på allergen

I vår produktoversikt kan du filtrere produktene etter kategori og type rett, men du kan også se hvilke produkter som ikke inneholder de ulike allergenene.

Klikk her for å se en oversikt over våre retter uten melk. Håper de faller i smak.