Hemmeligheten ligger i den gode sausen

Det er ofte sausen som lager den gode retten. Den kan utgjøre forskjellen mellom et godt og et middels godt måltid.

Den setter smak, gir farge og skaper en helhet mellom ingrediensene. Saus er i følge Wikipedia et fransk ord som er tatt fra det latinske salsus som betyr saltet. Det handler altså om å krydre maten og tillegge den en bedre smak og mer veske.

Men det handler også om å komponere, ved å gi den rette smaken, konsistensen og fargen i forhold til de øvrige ingrediensene på tallerkenen. En god saus krever at den jobbes med og at man legger sjelen sin i arbeidet, slik at man får en vellykket middagsrett.

På Fjordland står kokkene over grytene og jobber hele tiden med å få frem den rette smaken. Ingenting overlates til tilfeldighetene når produksjonen skal settes i gang. Har vi nok ingredienser? Er sammensetningen god nok? Ble det for lite urter? Hele tiden smakes det, vurderes, tilsettes og røres. Helt til smaken er der, akkurat slik kokken rørte den sammen på prøverommet i litt mindre skala.

For smaken ligger ikke i oppskriften, den må smakes frem. Saus har et stort spekter fra eggesauser, smørsauser, dippsauser, sjy og til dessertsauser, marinader og dressinger. Våre mattradisjoner er et resultat av vår historie, vårt klima, vår natur og våre produksjonsmetoder.

Prøv vår ferdiglagde saus: