Hvorfor bygg fra Skjåk?

Bygg er selve urkornet og det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Her forklarer vi hvorfor.

Byggryn fra Skjåk

Det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk veldig glade for. Det at det regner så lite gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust med bre- og fjellvann og det er dette vannet som brukes til å vanne åkrene.

Dette hevdes å gi bygget en ekstra søt og god smak. I tillegg er utmalingsgraden for kornet 80-90%, noe som er betydelig høyere enn den vanlige utmalingsgraden på ca 50%. Bygg fra Skjåk er særlig rik på fiber, men er også en naturlig kilde til protein.

En åker med bygg

Bygg er selve urkornet, og har vært dyrket i Skandinavia helt tilbake til steinalderen. Ja, bygg er trolig verdens eldste kulturplante. Ofossen Mølle, som maler byggen vet å ta vare på denne fantastiske og tradisjonsrike råvaren. Denne mølla er nemlig ikke en hvilken som helst mølle, her har det vært sammenhengende møllevirksomhet siden 1865. Og fremdeles males byggen etter de opprinnelige og tradisjonelle produksjonsmetodene.