Mindre salt – like mye smak

Salt smaker godt, men er ikke bra for helsen i store mengder. Derfor jobber vi stadig med å redusere innholdet av salt i middagsrettene våre.

Når man fjerner saltet fra maten kan det få en litt kjedelig bieffekt – nemlig at maten kan oppleves som litt smakløs. At maten vår smaker godt er første bud for oss i Fjordland!

Derfor reduserer vi saltinnholdet i middagsrettene våre i små steg, samtidig som vi jobber med å finne andre typer krydder som er med på å opprettholde den gode smaken. Målet vårt er at du ikke skal merke at vi gjør dette!

Vi har retter med et varierende saltinnhold. Slik må det også være, fordi noen retter er sammensatt og har tradisjon for å ha noe salt i seg. Men, Fjordland har likevel en strategi om ikke å bruke mer salt enn nødvendig. Vårt første mål om at alle rettene skulle inneholde maks 1% salt, har vi nådd, bortsett fra noen ytterst få. De to "verstingene" er Komleretten og Pinnekjøtt. Disse er også saltredusert, men dette er retter det er vanskelig å redusere mye på. De inneholder flere saltholdige komponenter, og de er tradisjonelt noe salte. Dette er dessuten retter man ikke spiser så veldig ofte.

Vårt mål om saltreduksjon stanser ikke her. Vi har satt oss et nytt mål, der vi ønsker at alle relevante retter skal være innenfor det nye kravet til Nøkkelhull som blir gjeldende fra 2015. Vi er godt på vei til å nå dette målet også.

Fra desember 2014 ble det påbudt å merke saltinnhold i all mat. Det gjør det enklere for deg som forbruker å vite hvor mye salt det er i en matvare, samtidig som du får muligheten til å kunne sammenligne ulike matvarer med hverandre.

Dersom du synes det er vanskelig å lese næringsdeklarasjonen og er opptatt av sunn mat, er det et godt tips å se etter de nøkkelhullsmerkede rettene våre.

Du kan også bruke nettsidene våre til å sammenlikne innhold av salt i rettene. Har du spørsmål om salt, er det bare å ta kontakt med oss.