Tilberedning en mesterkokk verdig

Fjordland har i lang tid bidratt med et mangfold av gode middager og retter som både smaker godt og gjør godt. Men måten vi ivaretar riktig smak, tekstur og næringsinnhold er ikke tilfeldig. Forskning fra Nofima viser at ferdigmaten fra Fjordland er like næringsrik som hjemmelaget. Hvordan? Løsningen ligger i produksjonsmetoden.

Hva får du om du kombinerer gode råvarer, en vakuumeringspose, vann og varme? Det enkle svaret er «sous vide»! Går du i butikken i dag og tar med et måltid fra Fjordland, er retten delt inn i vakuumerte plastposer eller skåler. De er rett og slett tilberedt med sous vide-metoden.

Kokk tilbereder mat

Sous vide er en matlagingsmetode utviklet av franske kokker. Denne formen for tilberedning ble tatt i bruk i 1971, da franskmennene ville finne en god måte å tilberede klassikeren foie gras. Det de oppdaget var at gåseleveren beholdt tekstur, smak og utseende godt. Sous vide bygger på «lav temperatur, lang tid»-prinsippet der maten pakkes i lufttette poser og varmebehandles over lengre tid. Denne naturlige prosessen sikrer at maten bevarer smak, næringsstoffer og får lang holdbarhet uten bruk av konserveringsmidler.

– Vi pakker råvarer som kål, gulrøtter, kjøtt og fisk i poser. Posene vakuumeres ved at luften trekkes ut og forsegles. Deretter varmer vi posene med de gode råvarene i vann. Slik bevarer vi smaken og alle de gode næringsstoffene. Litt på samme måte som maten din hjemme, bare at ingenting forsvinner i kokevannet, forteller Fjordlands ernæringsrådgiver Elisabeth Hurum.

«Slik bevarer vi smaken og alle de gode næringsstoffene. Litt på samme måte som maten din hjemme, bare at ingenting forsvinner i kokevannet.»

Elisabeth Hurum, ernæringsrådgiver i Fjordland

Sous vide

En Fjordland-rett tilberedt med sous vide gir deg ikke bare en rask middag, men det er vitenskapelig dokumentert at ferdigmat fra Fjordland er like næringsrik som hjemmelaget. Matforskningsinstituttene Nofima og Nifes (Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning) har gått i dybden av middagene som blant annet inkluderer Svinestek med surkål og poteter, Kjøttkaker med ertestuing og poteter, Biff Stroganoff og Lys lapskaus i skål.

– De analyserte rettene fra Fjordland er like næringsrike som tilsvarende hjemmelaget mat, forteller Ida Synnøve Grini, rådgiver mat og helse i Nofima.

– Middagsproduktene i undersøkelsen inneholder de næringsstoffer en kan forvente skal komme fra et normalt middagsmåltid. De analyserte rettene fra Fjordland kan dermed inngå som bidrag til middagsmåltider i et sunt og variert kosthold på linje med tilsvarende hjemmelagde retter, avslutter Grini.

«De analyserte rettene fra Fjordland er like næringsrike som tilsvarende hjemmelaget mat.»

Ida Synnøve Grini, rådgiver mat og helse i Nofima

Fjordland artikkel laks teriyaki

Sous vide er en ypperlig tilberedningsmetode når målet er en enkel og god middag. Fjordland har et bredt utvalg av middager tilberedt med sous vide-metoden. Alt fra eksotiske retter som Laks Teriyaki og Kyllinggryte (Coq au vin) til norsk og tradisjonsrik husmannskost som Fårikål og Svinestek med surkål, poteter og tyttebærsyltetøy. De inneholder – som de fleste andre retter fra Fjordland, gode, norske råvarer. Vi mener at gode råvarer, riktig tilberedt, er gode middager, godt servert.