Hvorfor er de fleste middagene til Fjordland i poser av plast?

Mange av våre middagsretter er pakket i plastposer og det er ikke tilfeldig. Vi benytter oss nemlig av Sous Vide-metoden og her forklarer vi hvorfor.

Hva er sous vide?

Ordet «sous vide» kommer fra fransk og betyr vakuumpakket. Kort fortalt er det en matlagingsteknikk der råvarene legges i poser som luften trekkes ut av. Deretter varmes de opp forsiktig i vann eller damp, og kjøles raskt ned etterpå. Denne metoden sørger for å holde på alle de gode næringsstoffene i råvarene, og ikke minst smak og aroma. Sous vide sikrer også god holdbarhet uten å måtte tilsette konserveringsmidler.

Les mer om våre sous vide-middager.

Hvorfor bruke flere poser?

Våre sous vide-middager er som regel satt sammen av flere poser, kalt komponenter. Hver enkelt komponent er optimalisert med hensyn på tid og temperatur for å oppnå best mulig resultat. For eksempel får laks en annen varmebehandling enn oksekjøtt. Dette er unikt for sous vide. Prosessen gir en optimal komponent der resultatet er trygg, sensorisk velsmakende og god mat.

Når vi varmebehandler produkter i skål, får alle ingrediensene lik varmebehandling. For å få best mulig smak på disse produktene, får de forskjellige ingrediensene ulik forbehandling i forkant.

Esker i tilpasset størrelse

Etter varmebehandlingen blir komponentene lagt i en eske som er tilpasset størrelsen og tykkelsen på posene, og antall poser som skal oppi. For å ha best mulig tilpasning har vi tre forskjellige størrelser på eskene. Eskene er igjen tilpasset transport på en pall.

Det er mange ulike hensyn som skal tas gjennom produksjonen, transporten og plasseringen i butikk. Det er det som har gjort at vi har kommet fram til de løsningene vi har i dag. Så jobber vi hele tiden med å se om løsningene kan forbedres.

Her kan du lese mer om mengden emballasje som benyttes.

«Posene er vanskelig å åpne og man brenner seg på fingrene»

Posene med mat kan varmes i mikrobølgeovn eller i en kjele med vann, beskrivelse av oppvarmingsmetode finner du på den enkelt rett sin emballasje. Du finner det også på nettsiden vår ved å søke opp den aktuelle retten. For de fleste går det greit å håndtere de oppvarmede sous vide-posene, men noen synes de er vanskelig å forholde seg til. Da har vi noen tips å komme med.

Dersom du varmer maten i vannbad, ta posen opp av vannet med en klype, eller hold i et av hjørnene. Hold posen noen sekunder under kaldt vann. Da blir plasten kald, uten at maten blir særlig avkjølt. Klipp opp posen og hell raskt ut på tallerken.

sous vide klype
Bruk en klype for å ta de varme posene ut av kjelen.

Er det sluppet en del væske fra råvarene, for eksempel vann fra potet og gulrot, kan du klippe et lite hull og helle vannet ut før du lager et større hull og heller innholdet på tallerkenen. Du kan også bruke et dørslag.

Skyll den tomme posen i kaldt vann. Eventuelle matrester bør fjernes med oppvaskbørste. Poser uten matrester sorteres som plast. Poser med matrester sorteres som restavfall.

Her kan du lese mer om hvordan du sorterer emballasjen.