Er Fjordland like næringsrikt som hjemmelaget mat?

Du trenger ikke tvile på at du får i deg nok næringsstoffer når du spiser middag fra Fjordland. Gjennom et prosjekt med Nofima ble det avdekket at næringsinnholdet i våre middager og hjemmelagde retter er ganske likt.

Ja, Fjordland er like sunt som hjemmelaget mat

Allerede i 2008 fikk vi bekreftet dette gjennom et prosjekt sammen med matforskningsinstituttet Nofima. Der testet vi flere av våre retter og sammenlignet næringsinnholdet med tilsvarende retter laget hjemme på kjøkkenet.

Dette er like aktuelt i dag fordi vi lager maten vår på samme måte som tidligere her i Fjordland, og det samme gjør de fleste av oss hjemme på vårt eget kjøkken.

Analyse av middagsrettene våre

I løpet av 2007/2008 gjennomførte vi 740 analyser på fire av våre mest populære middagsretter; 

  • Kokt Laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter 
  • Svinestek med surkål og poteter 
  • Kjøttkaker med ertestuing og poteter 
  • Biff Stroganoff med ris

Analysene ble gjennomført ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) som er en uavhengig forskningsinstitusjon. Vi samarbeidet også med Mattilsynet for at alt skulle gå riktig for seg. 

Sammenlikningene viser at våre retter inneholder litt mindre fett enn tilsvarende hjemmelagde retter, mens innholdet av protein og karbohydrater er ganske likt. Sånn er det også for vitaminene, med unntak av vitamin C, som er noe lavere i Fjordlandrettene. Vitamin C bør du passe på å få i deg fra andre kilder da kokt mat ikke er noen god kilde til dette vitaminet, enten det er fra Fjordland eller kokt hjemme. For mineralene var det så små forskjeller at det ikke har noen ernæringsmessig betydning.

Har du lyst til å lese mer om hvordan vi har gjennomført analysene, har vi laget en presentasjon av forsøkene på slideshare.

Rapport fra Nofima

For å kvalitetssikre resultatene fra denne undersøkelsen gikk forskningsinstitusjonen Nofima gjennom hele prosjektet og laget en rapport.

Deres konklusjon var den samme som vår, at maten fra oss i Fjordland er like næringsrik som man kan forvente fra tilsvarende hjemmelaget mat. Les mer på Nofima sine sider her.