Bruker Fjordland norsk bygg?

I Fjordland benytter vi norske råvarer der det lar seg gjøre. Dette gjelder også i rettene der vi bruker byggryn, og da er det byggryn fra Skjåk som gjelder. Her forteller vi deg hvorfor.

Bygg er selve urkornet, og har vært dyrket i Skandinavia helt tilbake til steinalderen. Ja, bygg er trolig verdens eldste kulturplante. Ofossen Mølle, som maler bygget, vet å ta vare på denne fantastiske og tradisjonsrike råvaren. Denne mølla er nemlig ikke en hvilken som helst mølle, her har det vært sammenhengende møllevirksomhet siden 1865. Og fremdeles males bygget etter de opprinnelige og tradisjonelle produksjonsmetodene.

Byggryn fra Skjåk

Det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk veldig glade for. Det at det regner så lite gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust av bre- og fjellvann som brukes til å vanne åkrene.

Dette hevdes å gi bygget en ekstra søt og god smak. I tillegg er utmalingsgraden for kornet 80-90 %, noe som er betydelig høyere enn den vanlige utmalingsgraden på ca. 50 %. Bygg fra Skjåk er særlig rik på fiber, i tillegg til at det er en naturlig proteinkilde.

På hjemmesidene til Ofossen mølle kan du lese mer om Skjåkgrynet.

Bygg fra Skjåk

Fullkorn – en viktig kilde til kostfiber

Fullkorn er en viktig kilde til kostfiber. Fullkorn kan komme fra forskjellige typer korn, som hvete, rug, bygg og havre, og er en betegnelse på at kornet har skalldeler og kjerne i behold. Det er mye kostfiber i skalldelene, som er med i hele korn og sammalt mel, men ikke i siktet mel.

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser grove kornprodukter daglig. Fjordland byggrynsgrøt eller havregrøt er en fin måte å spise en porsjon fullkorn.

«Er Fjordland byggrynsgrøt sunt?»

Dette er et spørsmål vi ofte får. Fjordland Byggrynsgrøt er en god og sunn grøt, bygget på tradisjoner og lokal kunnskap. Grøten er nøkkelhullsmerket, en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Den er også kilde til protein og kostfiber.

Her kan du lese mer om alle de Nøkkelhullsmerkede produktene våre.

Byggrynsgrøten vår er merket med «Spesialitet», et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke.