Har Fjordland laktosefrie eller melkefrie retter?

Vi har flere retter som ikke inneholder melk. Her viser vi deg utvalget og forteller om forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse.

Det er forskjell på melkeallergi og laktoseintoleranse

Melkeallergi og laktoseintoleranse er to ulike ting. Hvis man har melkeallergi må man holde seg helt unna melk, men det trenger man ikke ved laktoseintoleranse.

I produktoversikten vår kan du filtrere på allergener for å få en oversikt over trygge produkter du som har matallergier kan spise. Her ser du våre produkter uten melk.

Hva er melkeallergi?

Hvis du har melkeallergi er du allergisk mot melkeprotein, og det er viktig å unngå alt av melkeprodukter. Selv ved små mengder melkeprotein kan man få allergiske reaksjoner som elveblest, utslett, kløe og allergisk sjokk (anafylaksi). Melkeallergi er mest utbredt blant barn, men de fleste vokser det av seg innen skolealder. Man antar at 1-2 % av den voksne befolkningen i Norge har melkeallergi.

Hva er laktoseintoleranse?

Har du laktoseintoleranse klarer ikke kroppen å fordøye melkesukker, også kalt laktose. Laktoseintoleranse er ikke en allergi, men en intoleranse, som gjør at man kan oppleve ubehag som oppblåsthet og magesmerter. Ved laktoseintoleranse er det ikke farlig å få i seg melkeprodukter, og for mange går det fint å drikke et glass melk sammen med måltidet. Mat som inneholder litt melk gir sjelden symptomer ved laktoseintoleranse.

Viktig å lese ingredienslisten

Ved melkeallergi bør man lese ingredienslisten nøye, ettersom mange produkter kan inneholde melkeprotein. Melk kan deklareres på ulike måter, som for eksempel kasein, kaseinat, myse, crème fraîche, fløte, fløteis, kjernemelkpulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, yoghurt og yoghurtpulver.

Vi merker alle de 14 merkepliktige allergenene ved å utheve dem i ingredienslisten, for eksempel melkeprotein og crème fraîche.

Ikke unngå melk uten grunn

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium og jod. Hvis man unngår melkeprodukter er det derfor viktig å vite hvordan man skal få nok av disse næringsstoffene på andre måter. Hvis du mistenker melkeallergi eller laktoseintoleranse må du rådføre seg med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Les også om våre retter uten glutenholdige ingredienser.