Slik jobber vi med holdbarhet

God holdbarhet er et viktig punkt for å hindre matsvinn. Maten vår er definert som ferske ferdigretter, men prosessen vi bruker sikrer lang holdbarhet på maten uten bruk av konserveringsmidler.

Holdbarhet er et veiledende begrep for hvor lenge man kan oppbevare en matvare før den ikke egner seg å spise lenger.

Lang holdbarhet på våre produkter sikres gjennom den prosessen vi benytter oss av, nemlig sous vide. Da fjernes bakterier ved varmebehandlingen av maten, mens vakuumpakking og rask nedkjøling sikrer at maten får en holdbarhet på omtrent en måned. Vi tilsetter ikke konserveringsmidler i produksjonsprosessen for å få lengre holdbarhet.

Kan jeg spise ferdigretter som har gått ut på dato?

Dersom retten er merket med «Best før» kan den trygt spises en ukes tid etter påstemplet dato er passert. Det er viktig at maten er oppbevart riktig, etter anvisning på pakken. Maten er best når den er fersk, og betegnelsen «best før» betyr at smaken kan tape seg noe.

Vi har også noen retter merket med «Siste forbruksdag». Disse anbefaler vi ikke at spises etter datoen er passert fordi ingredienser i disse kategoriseres som «lett bedervelig», og kan være direkte helsefarlig etter holdbarhetsdatoen.

Hva er forskjellen på «siste forbruksdag» til «best før»?

Mattilsynet forklarer det godt. «Best før» brukes på de fleste matvarer. Datoen tilsier hvor lenge matvaren holder seg uten å tape sin forventede kvalitet. Disse er trygge å spise etter utløpt holdbarhet og er derfor tillatt å selge i butikk. «Siste forbruksdag» skal kun brukes på mat som er veldig lett bedervelig. Disse matvarene er det ikke lov å selge etter datoen passert.

Norsk dagligvarehandel har etablert en praksis der produkter som nærmer seg utløpsdato blir kraftig nedpriset slik at de blir solgt til forbrukerne og ikke kastet i butikken. Dette er med på å redusere matsvinn i butikkene.

Ifølge Matinformasjonsforskriften er det leverandørens ansvar å sette riktig holdbarhetsmerking på produktene. For at et produkt skal kunne merkes med Best før, må vi som leverandør dokumentere at maten er trygg.

De aller fleste av våre produkter er nå merket med «best før». Kvaliteten forringes imidlertid utover i holdbarhetstiden, men produktene er trygge å spise en ukes tid etter datoen er passert. Dette er med på å redusere matsvinn ved at færre spiselig produkter blir kastet.

Hva er riktig oppbevaring?

Fjordlands ferdigretter er kjølevare. Det er viktig at maten er oppbevart etter anvisning på pakken (0-4 grader). Spesielt viktig hvis maten skal spises etter holdbarhetstidens utløp.

Kan jeg varme opp maten flere ganger?

Vi anbefaler ikke å varme maten vår mer enn én gang. Det er fordi at maten allerede har vært igjennom varmebehandling hos oss. Videre kan maten gjennom en ny nedkjølingsprosess få på et tidspunkt økt bakteriell vekst.

Dersom produktet ikke har vært varmet, så kan åpnet emballasje stå i kjøleskap som holder 2-4 grader i et par dager. Det er viktig at produktet pakkes godt inn i for eksempel plastpose med minst mulig tilgang til oksygen.

Kan ferdigretter fryses?

Det korte svaret er «ja», men kvaliteten kan forringes og vi kan derfor ikke stå inne for kvaliteten etter frysing. Vi produserer ferske ferdigretter som ikke er laget for å fryses. Derfor anbefaler vi at du oppbevarer den i kjøleskap og spiser den fersk. Husk at ferdigrettene merket med «Best før» trygt kan spises en ukes tid etter holdbarhetstidens utløp, men smaken kan tape seg noe.

Dersom du ønsker å fryse ned maten, anbefales det å gjøre det tidligst mulig i holdbarhetsperioden. Du kan legge komponent-posen rett i fryseren, men vi anbefaler ikke å fryse poteter og riskrem.

Grøten vår kan fryses, men den kan skille seg eller sprekke. Før oppvarming er det anbefalt å tine grøten over natten i kjøleskap. Når grøten varmes opp ett å ha vært fryst er det veldig viktig at man rører godt.

Vi har samlet dette og flere av våre oftest stilte spørsmål i en egen artikkel, ta en titt her.