Hvordan jobber Fjordland for å redusere matsvinn?

Matsvinn krever unødvendig bruk av ressurser. For å redusere svinnet jobber vi med holdbarhetsmerking, kvalitet på produkt og emballasje. Vi forsøker også å finne nye bruksområder for matavfall, mens spiselig mat som ikke kan selges går til veldedighet.

Hva er galt med matsvinn? 

Det kalles matsvinn når spiselige deler av mat produsert for mennesker, og som kunne vært utnyttet, kastes. Det kreves store ressurser for å produsere mat, slik som landområder, vann, energi og arbeidskraft. Ved matsvinn blir disse ressursene bokstavelig talt bortkastet.  
Flere deler av verdikjeden fører også til utslipp av klimagasser, som kunne vært redusert om vi unngikk matsvinn (Kilde: Matsentralen).

Vi i Fjordland ønsker å bidra til en mer bærekraftig matproduksjon, derfor er det viktig for oss å jobbe for å redusere matsvinn. 

Hvilke tiltak har Fjordland gjort for å bidra til redusert matsvinn? 

I Fjordland har vi endret holdbarhetsmerkingen på en stor del av produktporteføljen fra «siste forbruksdag» til «best før». Dette medfører at vi er tydeligere på at produktene er trygge å spise også etter holdbarhetstidens utløp. Fjordlands produkter merket best før, kan spises en ukes tid etter holdbarhetstidens utløp, men kvaliteten kan forringes noe.

Produkter med for kort restholdbarhet kan ikke selges og doneres til veldedige organisasjoner via Matsentralen. Med «best før»- merking er det også lov for butikkene å selge produktene og norsk dagligvarehandel har etablert en praksis der produkter som nærmer seg holdbarhetstidens utløp blir kraftig nedpriset. På den måten blir maten solgt til forbrukerne og spist, og ikke kastet i butikken.

Vi arbeider også konkret med holdbarheten på produktene, der vi ønsker å få den så lang som mulig uten at det går ut over kvalitet eller mattrygghet. Fjordland tilsetter ikke konserveringsmidler i produksjonsprosessen for å få økt holdbarhet. Lang holdbarhet sikres gjennom den prosessen vi benytter oss av, sous vide: Bakterier fjernes ved varmebehandlingen av maten. Vakuumpakking og rask nedkjøling sikrer at maten får en holdbarhet på omtrent en måned. 

Hva gjør Fjordland med matavfall?

Matsvinn og matavfall er sentrale temaer for Fjordland og vi jobber kontinuerlig med å redusere det. Vi prøver også å finne andre anvendelsesområder for avfallet. For eksempel går spiselig avfall til dyrefôr. Overskuddsvarmen fra fabrikken som produserer mye av maten vår, går til oppvarming av en fotballbane i lokalmiljøet.

Gir Fjordland mat til veldedige organisasjoner?

Fjordland har en avtale med Matsentralen om å gi maten vår til veldedighet dersom den av ikke kan selges i dagligvarehandelen. Dette kan være på grunn av for kort restholdbarhet eller har små kvalitetsfeil som gjør at den ikke er salgsvare.