Våre mest stilte spørsmål

Kan Fjordland fryses? Hjelp, maten er utgått på dato! Kan den fortsatt spises? Hvor har det blitt av favoritten min? Er Fjordland sunt? Her svarer vi på spørsmålene vi får oftest.

Hos oss i Fjordland har vi flere flinke og hyggelige folk som gjerne svarer på dine spørsmål, både via kontaktskjema, i sosiale medier og telefon.

Mange av spørsmålene går igjen og derfor har vi samlet de vi får oftest her.

Finner du ikke det du lurer på, kan du selvsagt ta kontakt med oss.

1. Kan jeg fryse Fjordlandmiddagen min? 

Fjordland produserer og selger ferske ferdigretter som skal oppbevares kjølig. Vi garanterer for kvaliteten så lenge den er innenfor holdbarhetsdatoen og er oppbevart etter anbefaling på pakken. Produktet kan fryses, men vi kan da ikke lenger garantere for kvaliteten. Hvis du ønsker å fryse ned middagene, anbefales det å gjøre det tidligst mulig i holdbarhetsperioden.  Poteter er særlig sårbare og anbefales ikke å fryses. 

Frysing av grøt: Grøten kan fryses, men kvaliteten kan forringes noe. Konsistensen kan skille seg eller sprekke. Det er derfor viktig at man rører godt under oppvarming etter grøten har vært fryst. Det anbefales at man tiner grøten over natten i kjøleskap før oppvarming. 

2. Hvordan kan jeg varme skålretter fra Fjordland uten mikrobølgeovn? 

Skålrettene kan fint varmes opp i kjele. Ha innholdet fra skålen over i en kjele og rør forsiktig under oppvarming.  

På emballasjen skriver vi som oftest flere alternativer for oppvarming, se derfor også hva som står beskrevet på pakken til den enkelte retten. 

3. Kan grøt fra Fjordland spises kald? 

Grøten kan fint spises både varm og kald. Alle grøtene er varmebehandlet under produksjon og kan derfor spises kalde.  

Dersom du skal lage riskrem av risgrøten, skal du ikke varme grøten først. Ta den kalde grøten rett ut av begeret, over i en skål og røre inn pisket krem. 

Se flere serveringstips på både varm og kald grøt her.

4. Har Fjordland retter uten gluten og uten melk?

Fjordland jobber hele tiden med å utvikle retter med minst mulig allergener. Vi ønsker at du enklest mulig skal finne ut av hva produktene våre inneholder og hvilke produkter du kan spise. I vår produktoversikt kan du filtrere på allergener og få frem hvilke produkter som er trygge å spise. 

5. Er Fjordland sunt? 

Analyser fra matforskningsinstituttene Nofima og NIFES av fire middager konkluderte med at maten fra Fjordland er like næringsrik som om man hadde laget tilsvarende rett hjemme. Middagsmat fra Fjordland kan derfor fint inngå i et sunt og variert kosthold i tråd med anbefalingene fra norske helsemyndigheter. Vi anbefaler å spise variert og gjerne fisk til middag to til tre dager i uken. 

6. Er det norske råvarer i Fjordlandmaten? 

Alt av kjøtt, kylling og fisk i Fjordlandrettene er norske råvarer.   

Fjordland er opptatt av gode kvalitetsråvarer. Vi etterstreber alltid å ha norske råvarer så lenge kvalitet, sesong og tilgjengelighet gjør det mulig. Det er ikke alle råvarer som produseres i Norge, og det er derfor naturlig å hente noen råvarer fra utlandet.  

7. Hvordan bestemmes mengdene av de ulike råvarene i rettene? 

Når vi utvikler retter gjør vi bestandig en totalvurdering av retten i henhold til smak, ernæring og komposisjon. Alle har sine preferanser på mengde kjøtt, grønnsaker eller poteter, og vi forsøker derfor etter beste evne å etterkomme ulike preferanse, samtidig som vi må ta hensyn til en god del andre faktorer også.  
 
Noen råvarer, for eksempel poteter, kjøttkomponenter og fisk, doseres inn på vekt. Det betyr at mengden i posen blir lik hver gang. Eksempelvis kan derfor antallet poteter variere i en rett fra færre store poteter til flere mindre poteter. Vi merker også pakningen med hvor stor andel det er av for eksempel kjøtt. 

8. Hva ligger bak porsjonsstørrelsene til Fjordland?

Enkelte mener at dagens porsjonsstørrelser er for små, mens andre mener de er for store. Vi etterstreber derfor å ha retter i ulike størrelser. Vi jobber hele tiden med å tilpasse oss forbrukernes ønsker og behov, og størrelsen på rettene våre blir til enhver tid evaluert.  
  
En Fjordlandmiddag er et smart valg for å unngå matsvinn. Ved å kjøpe akkurat den porsjonen man skal spise, trenger man ikke sitte igjen med ingredienser i kjøleskapet, som potensielt kastes uten å bli brukt opp.  

9. Hva er Sous Vide?

Ved produksjon av flere av våre ferdige middagsretter benyttes en matlagingsmetode som heter Sous Vide. Sous Vide betyr «uten luft» og er en teknologi utviklet av franske kokker. Prinsippet er enkelt; maten pakkes i lufttette poser, varmebehandles forsiktig over lengre tid og avkjøles raskt. Dette sikrer god holdbarhet uten bruk av konserveringsmidler. Samtidig bevares smaker og aromaer, og maten er like næringsrik som hjemmelaget.

Her kan du lese mer om Sous Vide-metoden.

10. Fjordland skålretter – hvorfor følger det ikke lenger med plastgaffel og hvorfor har den fått grå skål? 

Fjordland i Skål kommer nå uten engangsgaffel. På denne måten reduserer vi plastforbruket med hele 13 tonn årlig! I tillegg har vi endret fargen på selve skålen, som nå kan sorteres for resirkulering. Fjordland arbeider stadig med forbedringer for å redusere miljøavtrykket og vi håper at dette er noe som mottas positivt hos våre forbrukere. 

11. Hvorfor finner jeg ikke produktet i butikken? 

Det kan være flere grunner til dette. Utvalget varierer mellom de ulike butikkene, i tillegg er noen av våre produkter sesongvarer, og derfor kun tilgjengelig i visse perioder. Det kan også hende at varen du leter etter ikke lenger er i vårt sortiment. 

Produktinformasjon og oversikt over vårt sortiment finner du her.

12. I hvilken butikk kan jeg få kjøpt produktet mitt? 

Det er butikkjedene som bestemmer hvilke produkter de ønsker å ha i sitt varesortiment, derfor kan utvalget variere mellom de ulike butikkjedene. Størrelsen på butikken har også påvirkning på utvalget. Større butikk, betyr bedre utvalg av Fjordland-produkter. Spør gjerne i butikk, dersom det er en vare du ikke finner. Ta kontakt med oss for informasjon om hvilke kjeder som fører produktet som du leter etter.  

13. Hvor mye koster en Fjordland middag?

Det er butikkjedene som bestemmer pris på produktene, og prisen kan derfor variere mellom de ulike butikkene. Ta derfor kontakt med butikken dersom du lurer på prisen på et produkt hos dem. 

14. Hvilken Fjordland er best? 

Smak og preferanser på mat er individuelt, så hvilken Fjordland som er best må den enkelte selv avgjøre. Men vi har et bredt utvalg, så det skal være mulig for alle å finne sin favoritt.

De 10 rettene vi selger mest av (per nov 2020) er: Risgrøt, Rømmegrøt, Kjøttkaker med ertestuing, Pasta med ost- og skinkesaus, Byggrynsgrøt, Svenske kjøttboller, Havregrøt, Kylling sweet & sour, Komler/Raspeballer og Torsk i purreløksaus

Se oversikt over alle våre produkter her.

Fant du ikke det du lurte på?

Bruk gjerne vårt kontaktskjema. Ellers svarer vi også på telefon og i sosiale medier. Finn mer kontaktinformasjon her.