Bruker Fjordland norsk bygg?
I Fjordland benytter vi norske råvarer der det lar seg gjøre. Dette gjelder også i rettene der vi bruker byggryn, og da er det byggryn fra Skjåk som gjelder. Her forteller vi deg hvorfor.
Byggryn fra Skjåk
Det er noe spesielt med dette Skjåkgrynet. Visste du at det er så lite nedbør i Skjåk at om det hadde vært varmere der så ville det vært som en ørken? Det er korndyrkerne i Skjåk glade for. Det at det regner så lite, gjør at bøndene kan kontrollere når åkrene får vann. I fjellområdet som omslutter bygda er det flust av bre- og fjellvann som brukes til å vanne åkrene.
Dette hevdes å gi bygget en ekstra søt og god smak. I tillegg er utmalingsgraden for kornet 80-90 %, noe som er betydelig høyere enn den vanlige utmalingsgraden på ca. 50 %. Bygg fra Skjåk er særlig rik på fiber, i tillegg til at det er en naturlig proteinkilde.
På hjemmesidene til Ofossen mølle kan du lese mer om Skjåkgrynet
Fullkorn – en viktig kilde til kostfiber
Fullkorn er en viktig kilde til kostfiber. Fullkorn kan komme fra forskjellige typer korn, som hvete, rug, bygg og havre, og er en betegnelse på at kornet har skalldeler og kjerne i behold. I siktet mel fjernes skalldelen, men i hele korn og sammalt mel, er skalldeler og kjerne fortsatt inkludert. I disse delene er det mye kostfiber.
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser grove kornprodukter daglig. Fjordland Byggrøt eller Havregrøt er en fin måte å spise fullkorn på.
«Er Fjordland Byggrøt sunn?»
Dette er et spørsmål vi ofte får. Fjordland Byggrøt er en god og sunn grøt, bygget på tradisjoner og lokal kunnskap. Grøten er nøkkelhullsmerket, en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Den er også kilde til protein og kostfiber.
Her kan du lese mer om alle de Nøkkelhullsmerkede produktene våre.
Byggrøten vår er merket med «Spesialitet», et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke.