
Bærekraft
Vi er opptatt av å skape verdier på en positiv og ansvarlig måte. Det gjør vi gjennom forbedringer innen emballasje, ernæring, matsvinn, dyrevelferd og klimaavtrykk som områder vi har spesielt fokus på.


Hvorfor så mye emballasje?
Det er en balansegang der vi jobber for å bruke den mengden som kreves for å beskytte produktene, men ikke mer enn nødvendig.
Les om Fjordlands forhold til emballasje
Norsk produksjon og norske råvarer
Vi i Fjordland produserer våre produkter i Norge og bruker primært norske råvarer. Vår visjon er å få Norge til å spise bedre, og i produktutviklings- og forbedringsarbeidet vårt er bærekraft en sentral del av valgene vi tar. Under kan du lese mer om våre tiltak innen fokusområdene.
Fjordlands fokusområder

Fjordlands historie
Fjordlands vekst og eksistens er basert på nybrottsarbeid og innovasjon. Siden oppstart i 1994 har Fjordland lansert en rekke konsepter og produkter fordelt på flere varemerker.

Om Fjordland
Gjennom våre dyktige og kunnskapsrike ansatte jobber vi hver dag mot vår visjon «Vi får Norge til å spise bedre». Vår rolle er å forenkle den norske hverdagen ved å tilby ferdiglagde måltider og måltidskomponenter.

Fjordland fortsetter samarbeidet for et sunnere kosthold
Den 1. juni 2021 signerte NHO Mat og Drikke og daværende helseminister den nye Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Fjordland har tilsluttet seg avtalen og fortsetter derfor arbeidet med å bidra til bedre folkehelse.

Er Fjordland skikkelig mat?
Hva mener vi egentlig når vi sier at vi lager skikkelige middager? Kort fortalt innebærer det fokus på god smak, kvalitet i råvarene, ernæring, sammensetning og mattrygghet.

Er Fjordland sunt?
Middagene våre inneholder akkurat like mange næringsstoffer som hvis du hadde laget en tilsvarende rett hjemme. Du kan derfor fint spise Fjordland hver dag, men husk at et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil er nøkkelen.

Kan jeg spise Fjordland til alle måltider?
Vi har produkter til alle dagens måltider og påfyll imellom. Så lenge du spiser variert, gjerne med litt ekstra frukt og grønnsaker, og velger fisk minst et par dager i uka, kan du fint spise Fjordland hver dag.

Har Fjordland laktosefrie eller melkefrie produkter?
Vi har flere retter som ikke inneholder melk. Her viser vi deg utvalget og forteller om forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse.

Maten er en viktig del av vår kulturarv
Kjøttkaker, fårikål, pinnekjøtt og lutefisk er eksempler på folkekjære matretter som har blitt til gjennom den særnorske kulturarven. De har blitt en del av identiteten vår, det som gjør oss til nordmenn, eller nordlending, østlending, sørlending og vestlending.

Hvordan jobber Fjordland for å redusere matsvinnet?
Matsvinn krever unødvendig bruk av ressurser. For å redusere svinnet jobber vi med holdbarhetsmerking, kvalitet på produkt og emballasje. Vi forsøker også å finne nye bruksområder for matavfall, mens spiselig mat som ikke kan selges går til veldedighet.

Slik jobber vi med holdbarhet
Maten vår er definert som ferske ferdigretter og prosessen vi bruker sikrer trygg mat med lang holdbarhet på maten uten bruk av konserveringsmidler.

Er emballasjen til Fjordland bærekraftig?
Emballasje i seg selv vil aldri kunne bli miljøvennlig. Å bruke emballasje vil alltid medføre en eller annen form for ressursbruk og miljøbelastning. Men det er avgjørende at alle som produserer og markedsfører emballerte produkter begrenser miljøbelastningen så mye som mulig.

Resirkulering og gjenbruk av plast
Plast er et gunstig materiale til emballering av matvarer fordi det er fleksibelt og godt egnet til å sikre holdbarhet og trygg mat. Den største utfordringen med plast er at den brytes svært langsomt ned i naturen, og det er derfor veldig viktig å samle inn og resirkulere plasten.

Hvorfor har Fjordlands produkter så mye emballasje?
Noen mener at vi bruker for mye emballasje til produktene våre. Det er en balansegang der vi jobber for å bruke den mengden som kreves for å ivareta produktene og gi informasjon om dem, men ikke mer enn nødvendig.

Emballasje og bærekraft
Emballasje gjør en viktig jobb og vi klarer oss ikke uten! Samtidig er det viktig at vi tar kloke valg slik at den emballasjen vi bruker er minst mulig belastende for miljøet, spesielt med tanke på hva som skjer med den etter at produktet er brukt opp og emballasjen har blitt til avfall.

Emballasje
Det er viktig at emballasjen beskytter maten samtidig som den er minst mulig miljøbelastende. I Fjordland jobber vi for å optimalisere emballasjen, samtidig som vi sørger for at alle hensyn er ivaretatt.

Dyrevelferd
Fjordland er opptatt av at dyrene, som produserer de fantastiske råvarene vi bruker, skal ha det bra.

Allergisk? Slik jobber vi med allergener i Fjordland
Vi vet at mange av våre forbrukere er opptatt av allergener og vi ønsker å tilby retter som flest mulig kan nyte. Vi jobber aktivt for flere allergivennlige retter og har opprettet et «allergisøk» under vår produktoversikt, slik at du enkelt kan finne retter du kan spise selv om du har allergier.

Har Fjordland glutenfrie retter?
I Fjordland har vi mange produkter som ikke inneholder glutenholdige ingredienser. Vi ønsker å ta hensyn til allergikere og jobber derfor med å utvikle allergivennlige produkter.

Bruker Fjordland norsk bygg?
I Fjordland benytter vi norske råvarer der det lar seg gjøre. Dette gjelder også i rettene der vi bruker byggryn, og da er det byggryn fra Skjåk som gjelder. Her forteller vi deg hvorfor.

Brelett - Miljø og bærekraft
Brelett har en energismart produksjon hvor råvarene blir godt utnyttet, og vi legger til rette for gjenbruk.

Ernæring & Yoplait
Våre franske fruktyoghurter trenger hverken fett eller tilsatt sukker for å smake fantastisk. Double 0 inneholder ekstra mye frukt og bær. Selvfølgelig med naturlig farge og aroma.

Safari - Barn og ernæring
Yoplait Safari yoghurt inneholder mange viktige næringsstoffer, som er spesielt viktige for barn. Den er en naturlig kilde til både protein og kalsium.

Safari - Uten e-stoffer
Vi får en del spørsmål angående barn og kosthold. De fleste foreldre er opptatt av hva barna får i seg, og det er bra. Barn har små kropper og er derfor mer sårbare for enkelte ting enn oss voksne.

Brelett og merking
Brelett er merket med nøkkelhull.

Tilberedning en mesterkokk verdig
Fjordland har i mange år bidratt med et mangfold av gode middager og retter som både smaker godt og gjør godt. Måten vi ivaretar smak, tekstur, næringsinnhold og holdbarhet helt uten konserveringsmidler er på ingen måte tilfeldig. Forskning fra Nofima viser at ferdigmat fra Fjordland er like næringsrik som hjemmelaget. Hvordan? Løsningen ligger i produksjonsmetoden.