Hvordan jobber Fjordland for å redusere matsvinnet?
Matsvinn krever unødvendig bruk av ressurser. For å redusere svinnet jobber vi med holdbarhetsmerking, kvalitet på produkt og emballasje. Vi forsøker også å finne nye bruksområder for matavfall, mens spiselig mat som ikke kan selges går til veldedighet.
Fjordland har redusert matsvinnet
Matsvinn inngår i Fjordlands bærekraftstrategi. Fjordland har signert Matvetts Bransjeavtale om redusert matsvinn. Fjordland har i løpet av en fireårsperiode økt donasjonene og redusert matsvinnet. I løpet av perioden er det donerte volumet doblet, mens matsvinnet er redusert med over 40 %. Dette er i tråd med målsettingene i den inngåtte avtalen. Målsetting for 2025 er oppnådd og i god rute til måloppnåelse for 2030!
Hvilke tiltak iverksetter Fjordland for å redusere matsvinnet?
I Fjordland er holdbarhetsmerkingen på produktene i hovedsak «best før». Dette medfører at produktene kan selges i butikk og at de er trygge å spise etter utløpt holdbarhet. Fjordlands produkter merket best før og ofte god etter, kan spises en ukes tid etter holdbarhetstidens utløp, men kvaliteten kan forringes noe.
Norsk dagligvarehandel har etablert en praksis der produkter som nærmer seg holdbarhetstidens utløp blir kraftig nedpriset. På den måten blir maten solgt til forbrukerne og spist.
Fjordland selger ferske produkter. De fleste ferske produkter forringes utover i holdbarhetstiden. Vi arbeider også konkret med holdbarheten på de enkelte produktene, der vi ønsker å få den så lang som mulig uten at det går ut over kvalitet eller mattrygghet.
Fjordland jobber aktivt med å ha så riktige salgsprognoser og lagerbeholdninger som mulig. Dette er de viktigste tiltakene vi kan gjøre for å redusere matsvinnet.
Hva gjør Fjordland med matavfall?
Matsvinn og matavfall er sentrale temaer for Fjordland og vi jobber kontinuerlig med å redusere det. Vi prøver også å finne andre anvendelsesområder for avfallet. For eksempel går spiselig matavfall til dyrefôr.
Fjordland gir mer mat til veldedige organisasjoner
Fjordland har en avtale med Matsentralen om å donere maten vår til veldedighet dersom den ikke kan selges i dagligvarehandelen. Grunner kan være at produktene har for kort restholdbarhet eller har små kvalitetsfeil som gjør at de ikke er salgsvare. I løpet av en fireårsperiode er det donerte volumet doblet.