Fjordland logo

Slik jobber vi med holdbarhet

Maten vår er definert som ferske ferdigretter og prosessen vi bruker sikrer trygg mat med lang holdbarhet på maten uten bruk av konserveringsmidler.

Holdbarhet er et veiledende begrep for hvor lenge man kan oppbevare en matvare før den ikke egner seg å spise lenger. God holdbarhet er et viktig punkt for å hindre matsvinn. 

Riktig varmebehandling gjør at maten får god smak, er trygg og får lang holdbarhet. Dette sikres gjennom den prosessen vi benytter oss av, nemlig sous vide. Da pakkes maten lufttett, varmebehandles og kjøles raskt ned slik at maten får en holdbarhet på omtrent en måned. Vi tilsetter ikke konserveringsmidler i produksjonsprosessen for å øke holdbarhet. 

Fjordland målsetter å ha så riktig holdbarhet som mulig på hvert enkelt produkt. Det betyr at det er av god og akseptabel kvalitet i hele holdbarhetstiden. Den må være lang nok til at handelen har mange nok dager til å selge produktet og at det er tilstrekkelig antall dager igjen til forbruker slik at forbruker kan oppbevare produktet noen dager før det konsumeres. 

Hva er forskjellen på holdbarhetsmerkingen «siste forbruksdag» og «best før»? 

Mattilsynet forklarer det godt. «Best før» brukes på de fleste matvarer. Datoen tilsier hvor lenge matvaren holder seg uten å tape sin forventede kvalitet. Disse er trygge å spise etter utløpt holdbarhet og er derfor tillatt å selge i butikk. «Siste forbruksdag» skal kun brukes på mat som er veldig lett bedervelig. Disse matvarene er det ikke lov å selge etter datoen er passert. 

Norsk dagligvarehandel har etablert en praksis der produkter som er merket med «Best før» og som nærmer seg utløpsdato blir kraftig nedpriset slik at de blir solgt til forbrukerne og ikke kastet i butikken. Dette er med på å redusere matsvinn i butikkene og at produktene blir spist. 

Ifølge Matinformasjonsforskriften er det leverandørens ansvar å sette riktig holdbarhetsmerking på produktene. For at et produkt skal kunne merkes med Best før, må vi som leverandør dokumentere at maten er trygg. At mat en er trygg i hele holdbarhetstiden dokumenteres i holdbarhetstester gjennomført av ekstern leverandør. 

De aller fleste av våre produkter er nå merket med «best før». Kvaliteten forringes imidlertid utover i holdbarhetstiden, men produktene er trygge å spise en ukes tid etter datoen er passert. Dette er med på å redusere matsvinn fordi færre spiselige produkter blir kastet. 
 

Hva er riktig oppbevaring? 

Fjordlands ferdigretter er kjølevare. Det er viktig at maten er oppbevart etter anvisning på pakken (0-4 grader). Dette er spesielt viktig hvis maten skal spises etter holdbarhetstidens utløp. 
 

Kan jeg spise ferdigretter som har gått ut på dato? 

Dersom retten er merket med «Best før» kan den trygt spises en ukes tid etter påstemplet dato er passert. Det er viktig at maten er oppbevart kjølig, etter anvisning på pakken. Maten er best når den er fersk, og betegnelsen «best før» betyr at smaken kan tape seg noe. 

Vi har også noen retter merket med «Siste forbruksdag». Disse anbefaler vi ikke at spises etter datoen er passert fordi ingredienser i disse kategoriseres som «lett bedervelig», og kan være direkte helsefarlig etter holdbarhetsdatoen. 


Kan jeg varme opp maten flere ganger? 

Hvis porsjonen er for stor, anbefaler vi at den deles før oppvarming. Vi anbefaler ikke å varme maten vår mer enn én gang. Det er fordi at maten allerede har vært igjennom varmebehandling hos oss. 

Dersom produktet ikke har vært varmet, så kan åpnet emballasje stå i kjøleskap som holder 2-4 grader i et par dager. Det er viktig at produktet pakkes godt inn i for eksempel plastpose med minst mulig tilgang til oksygen. 
 

Kan ferdigretter fryses? 

Det korte svaret er «ja», men kvaliteten kan forringes og vi kan derfor ikke stå inne for kvaliteten etter frysing. Vi produserer ferske ferdigretter som ikke er laget for å fryses. Derfor anbefaler vi at du oppbevarer den i kjøleskap og spiser den fersk. Husk at ferdigrettene merket med «Best før» trygt kan spises en ukes tid etter holdbarhetstidens utløp, men smaken kan tape seg noe. 

Dersom du ønsker å fryse ned maten, anbefales det å gjøre det tidligst mulig i holdbarhetsperioden. Du kan legge komponent-posen rett i fryseren, men vi anbefaler ikke å fryse poteter og riskrem. 

Grøten vår kan fryses, men den kan skille seg eller sprekke. Før oppvarming er det anbefalt å tine grøten over natten i kjøleskap. Når grøten varmes opp etter å ha vært fryst er det veldig viktig at man rører godt. 

Relaterte artikler

Se alle