Maten er en viktig del av vår kulturarv
Kjøttkaker, fårikål, pinnekjøtt og lutefisk er eksempler på folkekjære matretter som har blitt til gjennom den særnorske kulturarven. De har blitt en del av identiteten vår, det som gjør oss til nordmenn, eller nordlending, østlending, sørlending og vestlending.
Konservering og kulturarv
Natur og klima har satt sitt preg på norske mattradisjoner. Før i tiden var man nødt til å finne naturlige metoder for å kunne oppbevare matvarene over lenger tid. I løpet av en kort sesong måtte man produsere og konservere mat for et helt års forbruk. Man tørket, saltet, gravet, røkte, hermetiserte, syltet og saftet. Ferskt kjøtt var en sjelden luksus som stort sett bare ble spist i slaktetiden på høsten.
Fra disse konserveringsmetodene kom det smakfulle og unike retter som for eksempel pinnekjøtt, som har sitt opphav i områder med sauehold og røtter tilbake til det gamle norske bondesamfunnet hvor saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Pinnekjøttet stod spesielt sterkt på Vestlandet, men har med tiden bredt seg over hele landet og blitt en del av vår felles kultur.
Mat er ikke bare næring – det er også historie og tradisjon som går i arv i generasjoner. Kulturen knyttet til mat handler ikke bare om selve retten, men også om produksjon og råvarevalg. Sau fra vest, fisk fra nord og korn fra øst er alle ingredienser i vår norske matkultur, som er rik på variasjon, smak og utvalg.
Fjordland og vår felles mattradisjon
Fjordland er med på å ivareta mattradisjoner gjennom tilgjengeliggjøring av nasjonalretter til befolkningen. Vi har over 60 forskjellige middagsretter og grøter i vårt sortiment og mange av dem representerer norsk matkultur på sitt beste. Uten disse rettene ville vi mistet mye av vår kulturarv. Derfor er det viktig å ivareta disse rettene for nye generasjoner. Og kanskje blir noen inspirert av våre produkter, slik at de velger å lage det selv fra bunnen av?