Hvorfor har Fjordlands produkter så mye emballasje?
Noen mener at vi bruker for mye emballasje til produktene våre. Det er en balansegang der vi jobber for å bruke den mengden som kreves for å ivareta produktene og gi informasjon om dem, men ikke mer enn nødvendig.
Vi prøver å bruke så lite emballasje vi kan, men det er mange hensyn å ta. Det viktigste er å bevare kvaliteten helt frem til forbruker, uten at det oppstår matsvinn. Samtidig må emballasjen inneholde lovpålagt informasjon og kunne fungere i hele verdikjeden fra produksjon til avhending etter bruk.
Fjordland har undertegnet Plastløftet som forplikter oss til å redusere unødvendig bruk av plast, designe emballasje for gjenvinning samt å øke bruken av resirkulert plast.
Kan dere ikke bruke mindre emballasje?
Vi jobber hele tiden for å optimalisere emballasjen, slik at vi bruker minst mulig av den samtidig som den oppfyller de krav som stilles i alle ledd av verdikjeden. I miljøsammenheng er det langt verre å kaste mat enn å kaste emballasje. Avhengig av hva slags produkt vi snakker om utgjør emballasjen bare 1-20 % av et matprodukts klimaavtrykk (Kilde: Østfoldforskning). Å ha en emballasje som bidrar til å minimere matsvinn er viktig!
Les mer om vårt arbeid for å redusere matsvinn.
Hva gjør dere for å redusere mengden emballasje?
Fjordland har alltid hatt fokus på hvordan vi kan bruke minst mulig emballasje og samtidig sørge for at alle hensyn i verdikjeden er ivaretatt. Vi vurderer jevnlig mulighetene for å redusere mengden emballasje. På nye produkter forsøker vi alltid å få til best mulig løsning med en gang.
Hvorfor bruker dere så mye plast?
Plast er et godt materiale til emballasje som skal beskytte mat. Fjordlands produkter er fuktige, og må ha emballasje som tåler fuktighet både under produksjon og under oppbevaring. Middagene våre gjennomgår også en produksjonsprosess som stiller store krav til emballasjen.
Kan dere ikke bruke andre materialer enn plast?
Slik det er nå finnes det ingen gode alternativer til plastemballasje som kan brukes i kombinasjon med vår nåværende produksjonsteknologi for middager. Men vi holder oss oppdatert på det som skjer av innovasjon på emballasjefeltet. På nåværende tidspunkt må vi bruke plast, men vi jobber for å bruke så lite som mulig. Det er også viktig at brukere av Fjordlands produkter bidrar til at plasten blir gjenvunnet og ikke havner i naturen.
Les mer om resirkulering og gjenvinning her.
Her kan du lese mer om hvorfor vi benytter plastemballasje.
Hva gjør dere for å redusere plastforbruket?
Vi reduserer mengden plast der vi kan. Blant annet reduserte vi størrelsen på emballasjen begrene til rømmegrøt 800 g, fordi vi hadde litt stort luftrom over grøten. Slike endringer i produktene kan medføre redusert plastforbruk, men det viktigste er å designe nye produkter slik at plastmengde og øvrig emballasjemengde blir lavest mulig uten at det går ut over emballasjens oppgave.