Emballasje og bærekraft
Emballasje gjør en viktig jobb og vi klarer oss ikke uten! Samtidig er det viktig at vi tar kloke valg slik at den emballasjen vi bruker er minst mulig belastende for miljøet, spesielt med tanke på hva som skjer med den etter at produktet er brukt opp og emballasjen har blitt til avfall.
Det stilles stadig strengere krav til emballasje
Måten vi alle har brukt emballasje på til nå har krevd mye ressurser og generert ekstremt mye avfall. Det er åpenbart for alle at vi må endre på dette, og myndighetene i Norge og EU innfører nå strengere regler som skal sikre en mer bærekraftig emballasjebruk i fremtiden.
Sentralt i det nye regelverket er begrepene: Reduce, reuse og recycle. Disse ordene dekker de viktigste målsetningene i regelverket: Redusere emballasjebruk generelt, sørge for mer gjenbruk og sikre at emballasje kan resirkuleres etter bruk.
Fjordland følger selvsagt alle lover og regler på området og har også signert Plastløftet.
Fjordland jobber med emballasjeoptimalisering
Den mest bærekraftige emballasjen er den som ikke er brukt. Derfor jobber vi i Fjordland for å minimere mengden emballasje på produktene våre, samtidig som den kan gjøre jobben sin med å beskytte innholdet på en god måte.
Vi kommer alltid til å måtte bruke emballasje til produktene våre, men det er et mål at all emballasje vi bruker skal være såkalt sirkulær og kunne gjenvinnes etter bruk. Noen emballasjetyper er fullt og helt sirkulære allerede nå, mens andre materialer er mer utfordrende.
For å sikre sirkulære emballasjestrømmer må vi også ta i bruk resirkulert materiale i ny emballasje. Dette er utfordrende for alle som produserer matvarer, spesielt når det gjelder plast. Det er avgjørende at mattryggheten ivaretas og dokumenteres, noe som er krevende for resirkulerte plastmaterialer.
Vi må vurdere hele verdikjeden
Det er mange hensyn å ta når man jobber med emballasjeoptimalisering. Klimaavtrykket for mat er generelt større enn for emballasje. Derfor er det viktig at reduksjon i emballasjemengde ikke går ut over kvalitet eller holdbarhet på maten, slik at det blir mer matsvinn. Det er også viktig at emballasjen er sterk nok til å unngå at produkter blir ødelagte under transport eller ved håndtering i butikk.
En optimal emballasje er en emballasje som beskytter produktet tilstrekkelig i hele dets levetid, uten at det brukes mer materiale enn nødvendig – og som selvsagt kan bli til ny emballasje etter bruk.
Relaterte artikler
Se alleEmballasje
Det er viktig at emballasjen beskytter maten samtidig som den er minst mulig miljøbelastende. I Fjordland jobber vi for å optimalisere emballasjen, samtidig som vi sørger for at alle hensyn er ivaretatt.
Hvorfor har Fjordlands produkter så mye emballasje?
Noen mener at vi bruker for mye emballasje til produktene våre. Det er en balansegang der vi jobber for å bruke den mengden som kreves for å ivareta produktene og gi informasjon om dem, men ikke mer enn nødvendig.
Er emballasjen til Fjordland bærekraftig?
Emballasje i seg selv vil aldri kunne bli miljøvennlig. Å bruke emballasje vil alltid medføre en eller annen form for ressursbruk og miljøbelastning. Men det er avgjørende at alle som produserer og markedsfører emballerte produkter begrenser miljøbelastningen så mye som mulig.
Resirkulering og gjenbruk av plast
Plast er et gunstig materiale til emballering av matvarer fordi det er fleksibelt og godt egnet til å sikre holdbarhet og trygg mat. Den største utfordringen med plast er at den brytes svært langsomt ned i naturen, og det er derfor veldig viktig å samle inn og resirkulere plasten.