Er det mye salt i Fjordlands ferdigretter?
Du har kanskje hørt at ferdigmat inneholder mye salt. Salt er viktig for både smak og funksjon, men i Fjordland har vi et mål om å ikke bruke mer salt enn nødvendig.
Salt er både et mineral vi trenger, men også et mineral vi kan få for mye av. Mange av oss får i seg for mye salt, Helsemyndighetene antar at vi får i oss omtrent dobbelt så mye som anbefalt.
Vi har mange forskjellige retter, med både mer og mindre salt i. Det er naturlig, fordi noen retter er sammensatte og har tradisjon for å være mer salte. Vi har likevel et mål om ikke å bruke mer salt enn nødvendig, og vi jobber hele tiden med å redusere saltinnholdet.
Slik jobber vi med saltreduksjon
- Å redusere salt gjør vi i små steg over tid, samtidig som vi jobber med å finne andre typer krydder som er med på å bidra til den gode smaken.
- Salt brukes ikke bare for å fremheve smakene i maten, det har også en teknologisk funksjon og bidrar til mattryggheten. Så selv om man venner seg til mindre saltsmak, vil det alltid være behov for litt salt.
- Vårt første mål om at alle rettene skulle inneholde maks 1 % salt, nådde vi for flere år siden, med unntak av noen ytterst få retter.
- Gjennomsnittlig ligger vi på 0,80 % salt i ferdigrettene våre, som også er målet i Intensjonsavtalen. De fleste rettene våre er også under nøkkelhullkravet for salt, men vi fortsetter arbeidet med å kneppe litt og litt – fordi vi vet at befolkningen bør halvere saltinntaket.
Fjordland har signert Intensjonsavtalen
Fjordland har gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold forpliktet seg til å aktivt jobbe med reduksjon av salt i produktene våre.
Noen utfordrende retter
Våre to retter med mest salt er Pinnekjøtt og Komler/Raspeballer. Disse er også saltredusert, men inneholder flere salte ingredienser som er utfordrende å redusere mer. Disse rettene er tradisjonelt salte i smaken, men de er ikke typiske hverdagsretter og spises gjerne sjeldnere.
Saltreduksjon i flere kategorier
Vi har også redusert saltet i smørblandingene våre, Bremykt og Brelett, slik at de også har nådd saltmålet i Intensjonsavtalen.
Relaterte artikler
Se alleKan jeg spise Fjordland til alle måltider?
Vi har produkter til alle dagens måltider og påfyll imellom. Så lenge du spiser variert, gjerne med litt ekstra frukt og grønnsaker, og velger fisk minst et par dager i uka, kan du fint spise Fjordland hver dag.
Er Fjordland sunt?
Middagene våre inneholder akkurat like mange næringsstoffer som hvis du hadde laget en tilsvarende rett hjemme. Du kan derfor fint spise Fjordland hver dag, men husk at et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil er nøkkelen.
Er Fjordland skikkelig mat?
Hva mener vi egentlig når vi sier at vi lager skikkelige middager? Kort fortalt innebærer det fokus på god smak, kvalitet i råvarene, ernæring, sammensetning og mattrygghet.
Fjordland fortsetter samarbeidet for et sunnere kosthold
Den 1. juni 2021 signerte NHO Mat og Drikke og daværende helseminister den nye Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Fjordland har tilsluttet seg avtalen og fortsetter derfor arbeidet med å bidra til bedre folkehelse.