Fjordland logo

Er det mye salt i Fjordlands ferdigretter?

Du har kanskje hørt at ferdigmat inneholder mye salt. Salt er viktig for både smak og funksjon, men i Fjordland har vi et mål om å ikke bruke mer salt enn nødvendig.

Salt er både et mineral vi trenger, men også et mineral vi kan få for mye av. Mange av oss får i seg for mye salt, Helsemyndighetene antar at vi får i oss omtrent dobbelt så mye som anbefalt. 
 
Vi har mange forskjellige retter, med både mer og mindre salt i. Det er naturlig, fordi noen retter er sammensatte og har tradisjon for å være mer salte. Vi har likevel et mål om ikke å bruke mer salt enn nødvendig, og vi jobber hele tiden med å redusere saltinnholdet. 

Slik jobber vi med saltreduksjon 

  • Å redusere salt gjør vi i små steg over tid, samtidig som vi jobber med å finne andre typer krydder som er med på å bidra til den gode smaken. 
     
  • Salt brukes ikke bare for å fremheve smakene i maten, det har også en teknologisk funksjon og bidrar til mattryggheten. Så selv om man venner seg til mindre saltsmak, vil det alltid være behov for litt salt. 
     
  • Vårt første mål om at alle rettene skulle inneholde maks 1 % salt, nådde vi for flere år siden, med unntak av noen ytterst få retter. 
     
  • Gjennomsnittlig ligger vi på 0,80 % salt i ferdigrettene våre, som også er målet i Intensjonsavtalen. De fleste rettene våre er også under nøkkelhullkravet for salt, men vi fortsetter arbeidet med å kneppe litt og litt – fordi vi vet at befolkningen bør halvere saltinntaket. 

Fjordland har signert Intensjonsavtalen 

Fjordland har gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold forpliktet seg til å aktivt jobbe med reduksjon av salt i produktene våre. 

 

Noen utfordrende retter 

Våre to retter med mest salt er Pinnekjøtt og Komler/Raspeballer. Disse er også saltredusert, men inneholder flere salte ingredienser som er utfordrende å redusere mer. Disse rettene er tradisjonelt salte i smaken, men de er ikke typiske hverdagsretter og spises gjerne sjeldnere. 


Saltreduksjon i flere kategorier 

Vi har også redusert saltet i smørblandingene våre, Bremykt og Brelett, slik at de også har nådd saltmålet i Intensjonsavtalen. 

Relaterte artikler

Se alle